10 meest interessante terminals Europa
Veel passagiers zien een vliegveld alleen als noodzakelijk punt om zo snel als mogelijk op het vliegtuig te stappen. Om deze reden dient het volgens veel passagiers enkel functioneel en overzichtelijk te zijn. Desondanks is in de laatste decennia de vormgeving en uitstraling van een airport terminals steeds belangrijker geworden. Een vliegveld is steeds vaker een prestigeproject voor architecten, projectontwikkelaars, steden en landen. Wie de beste, mooiste en meest bijzondere terminal heeft kunnen we niet zeggen, wel is het mogelijk om een overzicht van de meest interessante terminals in Europa samen te stellen.
Bakoe Airport (Azerbeidzjan)
Baku Heydar Aliyev Airport heeft twee terminals, Terminal 1 en Terminal 2. Terminal 1, de internationale terminal van Bakoe Airport, is de grootste en meest moderne terminal van de twee. De in 2014 opgeleverde terminal is ontwikkeld door het bedrijf Arup en van de binnenkant ontworpen door het Turkse Autoban. De driehoekige terminal beschikt over een semi-transparant dak en voor de afscheiding in de terminal is er gebruik gemaakt van meerdere houten cocons. Een van de drie zijdes is bestemd als in en uitgang aan de landzijde terwijl de andere twee zijdes beschikken over ieder zes aviobruggen.
Basel Mulhouse Freiburg Airport (Zwitserland)
Op het eerste oog lijkt Basel Mulhouse Freiburg Airport, ook bekend als EuroAirport, niet zo speciaal. De ligging van de luchthaven maakt de luchthaven echter uniek in de wereld. Het vliegveld is gelegen in het grensgebied van drie landen: Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Hoewel het vliegveld volledig in Frankrijk ligt, is de dichtstbijzijnde grote stad Basel in Zwitserland. Door de ligging in het grensgebied is de landzijde van de luchthaven opgedeeld in een Zwitsers deel en een Frans deel, een Duits deel ontbreekt. Doordat de luchthaven zo is opgedeeld heeft het vliegveld drie IATA-luchthavencodes. BSL (Basel) is de Zwitserse code, MLH (Mulhouse) is de Franse code en om de lijst compleet te maken wordt de code EAP (EuroAirport) gebruikt als neutrale luchthavencode.
Bilbao Airport (Spanje)
De Spaanse stad Bilbao onderging in de 20e eeuw een enorme transformatie van een lelijke industriële stad naar vooruitstrevende moderne stad met kunstzinnige architectuur. Daarbij is ook de luchthaven Bilbao Airport niet vergeten. De terminal is te herkennen aan twee omhoogslaande symmetrische vleugels die een hoogteverschil creëren in de terminal. Door het hoogteverschil is er plaats ontstaan voor een grote glazen wand aan de luchtzijde van de terminal, wat veel lichtinval met zich meebrengt. Net als het treinstation van Lyon-Saint Exupéry Airport is het vliegveld van Bilbao ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava.
Brno Airport (Tsjechië)
De op een na grootste luchthaven van Tsjechië, Brno Airport, heeft een modern luchthavengebouw welke is ontworpen door architect Petr Parolek. De terminal heeft van buiten een kunstzinnige vorm en door de losse panelen doet het volgens vele denken aan de huid van een slang. Aan de binnenkant van de terminal zijn de kunstzinnige vormen verdwenen en staat het functioneel design van de luchthaventerminal centraal. Een ander kenmerk is de grote hoeveelheid lichtinval door middel van lichtkoepels, iets wat steeds vaker terugkomt in moderne terminals.
Istanbul Airport (Turkije)
De nieuwe luchthaven Istanbul Airport is ontwikkeld om het grootste vliegveld van de wereld te worden. De officiële opening van het megacomplex staat gepland voor 29 oktober 2018, enkele maanden na de opening zal Istanbul Atatürk Airport worden gesloten. De ontwikkelaar Grimshaw, was samen met Nordic Office of Architecture en Haptic verantwoordelijk voor het ontwerp van de luchthaven. Het vliegveld zal bij de opening bestaan uit een grote hoofdterminal, een tweede kleinere terminal, 88 aviobruggen en twee start- en landingsbanen. De planning is om dit geleidelijk uit te breiden tot vier terminals, 165 aviobruggen en zes start- en landingsbanen.
Lyon-Saint Exupéry Airport (Frankrijk)
De ontwikkeling van de nieuwe terminal (T1) van Lyon-Saint Exupéry Airport werd in 2014 gestart. De nieuwe terminal moest er voor zorgen dat de capaciteit van de luchthaven werd verdubbeld en dat het grootste verkeersvliegtuig dat op dit moment bestaat (Airbus A380) hier zou kunnen landen. Het ontwerp, gemaakt door architectenbureau Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP), bestaat uit een cirkelvorming gebouw dat volgens de ontwerpers een toekomstige flexibiliteit, aanpasbaarheid en potentie voor groei moet bieden. Ook de andere terminals en het treinstation van het vliegveld zijn prachtig om te zien. Het treinstation, ontworpen door Santiago Calatrava, moet met zijn vorm symbolisch ‘de vlucht’ uitbeelden.
Madrid Barajas Airport (Spanje)
De nieuwste terminal van Madrid Barajas Airport is Terminal 4, geopend in 2004. De terminal bestaat uit een hoofdterminalgebouw en een satelliet terminal (T4S) en is ontworpen door de architecten Antonio Lamela, Richard Rogers en Luis Vidal. Het gebouw kan worden herkend aan het gegolfde dak en de gekleurde pilaren. Voor rust in het gebouw, hebben de architecten in de terminal glaspanelen gebruikt in plaats van muren. Daarnaast zijn er mooie lichtkoepels voor natuurlijk licht.
Oslo Airport (Noorwegen)
Los van het minimalistische Scandinavische design staat Oslo Airport niet alleen bekend als een van de mooiste vliegvelden in de wereld, maar ook als een van de meest duurzame luchthavens wereldwijd. Door het maximaal benutten van daglicht, gebruik van natuurlijke producten van lokale oorsprong, het scheiden van afval en het gebruik van een warmtedistributienetwerk loopt Oslo Airport voorop in het creëren van een duurzamere wereld.
St Petersburg Pulkovo Airport (Rusland)
De constructie van de nieuwe Terminal 1 begon in 2010. Tijdens de ontwikkeling van de terminal is door meer dan 5.000 inwoners van de stad de luchthaven getest op fouten. Na het testen werd in 2014 de moderne terminal van St Petersburg Pulkovo Airport officieel in gebruik genomen. Het ontwerpbureau Grimshaw, die later ook Istanbul Airport ontwikkelde, heeft bij het design van de terminal rekening gehouden met de architectuur en stijl van St Petersburg, de culturele hoofdstad van Rusland. In de terminal zijn om deze reden verschillende sculpturen en schilderijen te vinden, deze moeten de cultuur van de stad overbrengen op de luchthaven. In de vertrekhal staan bijvoorbeeld vier werken van kunstenaar Dmitry Shorin.
Zagreb Airport (Kroatië)
Een golvend dak met veel lichtinval en de zichtbare witte constructie aan de binnenzijde van de terminal zorgt voor de ruimtelijke uitstraling op Zagreb Airport, de luchthaven van de Kroatische hoofdstad. De nieuwe terminal werd in 2017 geopend. Bij het ontwerp is ook rekening gehouden met het faciliteren van een aviobrug voor grotere vliegtuigen zoals de Boeing 777, deze wordt momenteel alleen gebruikt voor de vliegtuigen van Emirates van dit type.
* Bron van afbeeldingen: azertag.az, airport-technology.com, connectotransfers.com, dovolenka.sme.sk, wintech-group.com, lyonaeroports.com, madridforyou.es, klartale.no, archdaily.com, kosmo.at