Meer dan 1 miljoen bezoekers
per jaar

Goed voorbereid, bij vertrek en aankomst!

Toon alle vliegvelden

Onder andere informatie over:

Verbergen Zoek vliegveld

De hoofdstad van Oostenrijk is onder meer bekend als stad van de klassieke muziek, Sisi (Elisabeth van Oostenrijk) en Schloss Schönbrunn. Hoewel de meeste hoogtepunten zich op korte afstand van elkaar bevinden, kan het vlot werkende openbaar vervoer uitkomst bieden voor bijvoorbeeld een bezoek aan het paleis Slot Schönbrunn.

Er zijn diverse tickets voor het OV die u kunt gebruiken, afhankelijk van waar u naartoe wilt en de tijd dat u in Wenen verblijft. Tickets zijn online verkrijgbaar, bij de ticketautomaten op de meeste metrostations, sommige (sigaren)winkels of met een kleine toeslag bij de tram- of buschauffeur. Wenen valt in zijn geheel in Kernzone Wien (Zone 100), over zones hoeft u zich dus überhaupt geen zorgen te maken. Kinderen jonger dan 6 jaar reizen bovendien altijd gratis.

1. Losse tickets

Een ticket voor een enkele reis kost € 2,20. Het is bij dit ticket toegestaan om over te stappen, maar niet om uw reis tijdelijk te onderbreken. Daarnaast spreekt het voor zich dat u in één richting blijft reizen en niet terugkeert met hetzelfde ticket. U moet uw kaartje stempelen bij het instappen (bus en tram) of op het station vóór het instappen (metro). Kinderen van 6 t/m 15 jaar betalen de helft voor losse kaartjes.

Een bijzondere ervaring met de historische Vienna Ring Tram kost € 8,00. De brengt u niet naar een andere plaats (opstap- en uitstappunt is Schwedenplatz), maar laat u vanuit de tram wel veel zien van het historische gedeelte van de stad. Het zelfde rondje kunt u ook maken met gewone trams, maar deze rijden niet in een keer de hele cirkel rond.

2. Periodetickets

Voor intensiever en langer gebruik van het openbaar vervoer koopt u een periodeticket. Deze zijn er voor 24 uur (€ 7,60), 48 uur (€ 13,30) en 72 uur (€ 16,50). Een speciale dagkaart voor toeristen, de shopping card (Einkaufskarte), is te koop voor € 6,10 en is standaard geldig van 08.00 uur ’s morgens tot 08.00 uur ’s morgens de volgende dag. Deze speciale dagkaart is niet beschikbaar op zon- en feestdagen.

Brengt u een langer bezoek aan de Oostenrijkse hoofdstad, dan koopt u beter een weekkaart voor € 16,20 of een maandkaart voor € 48,20. Wanneer u een langere periode in de stad verblijft, maar niet elke dag wilt reizen, kunt u ook een 8-dagenkaart kopen voor € 38,40. Deze acht dagen kunt u verspreiden over een langere periode en hoeft u dus niet noodzakelijkerwijs direct achter elkaar te gebruiken. Er bestaat overigens ook een kaart voor 72 uur, maar deze is duurder dan de weekkaart.

3. Speciaal voor toeristen

De meeste Europese steden bieden een speciale kaart aan voor toeristen, die naast het bieden van korting op musea en andere attracties, tevens geldig is in het plaatselijke openbaar vervoer. In Wenen zijn zelfs drie verschillende kaarten te verkrijgen. Voor elk van deze kaarten geldt dat een kind in de leeftijd tot 15 jaar gratis mee mag reizen.

De EasyCityPass Vienna is relatief goedkoop vergeleken bij veel van zijn soortgenoten in andere Europese steden. Een eveneens betaalbaar optie is de Vienna Card, deze is iets duurder en bevat eveneens veel kortingen. Het is moeilijk een indicatie te geven welke kaart u meer voordeel biedt, dit hangt af van uw specifieke wensen. De prijzen zijn als volgt:

Periode EasyCityPass Vienna Vienna Card
24 uur € 14,90 € 13,90
48 uur € 17,90 € 21,90
72 uur € 21,90 € 24,90
week (ma t/m zo) € 26,90 /

Tenslotte is er nog een veel uitgebreider en duurder alternatief in de vorm van de Vienna Pass. Deze kaart geeft veelal gratis toegang tot attracties, zoals Schloss Schönbrunn, in plaats van kortingen. De Vienna Pass heeft niet standaard openbaar vervoer inclusief, maar het is wel mogelijk. Dit is echter nauwelijks goedkoper dan het bijkopen van periodetickets. Een ticket voor volwassenen is verkrijgbaar vanaf € 59 (1 dag), met openbaar vervoer betaalt u € 67 (1 dag).

Alle drie de kaarten zijn doorgaans verkrijgbaar op het VVV-kantoor (onder andere op Wenen Airport), online en soms in hotels.