Meer dan 1 miljoen bezoekers
per jaar

Goed voorbereid, bij vertrek en aankomst!

Toon alle vliegvelden

Onder andere informatie over:

Verbergen Zoek vliegveld

De Poolse hoofdstad Warschau raakt steeds meer in trek bij toeristen. Warschau heeft als een van de grootste Oost-Europese steden zowel een historisch hart als een bruisend modern centrum. De belangrijkste hoogtepunten bevinden zich soms op redelijke afstand van elkaar en daartoe kan het moderne openbaar vervoer van de stad een uitkomst bieden.

Er zijn diverse tickets die u kunt gebruiken afhankelijk van de duur en de aard van uw verblijf in Warschau. Uw tickets koopt u online, bij ticketautomaten, de ZTM service centers (onder andere op Warschau Airport), postkantoren en enkele andere winkels.

1. Losse tickets

Wanneer u slechts een of een paar keer gebruik denkt te maken van het openbaar vervoer koopt u losse tickets. Deze zijn er in drie categorieën.

Periode
Normale prijs Gereduceerd tarief
20 minuten 3,40 PLN 1,70 PLN
75 minuten 4,40 PLN 2,20 PLN
90 minuten 7,00 PLN 3,50 PLN

Zie onder voor wie in aanmerking komen voor het gereduceerde tarief. Voor alle tickets geldt dat u onbeperkt mag overstappen. De 75 minuten van het 75-minutenticket mag u overschrijden wanneer u tot de eindbestemming wenst te reizen. In tegenstelling tot de tickets voor 20 en 90 minuten is het 75-minutenticket slechts geldig in zone 1. Dit is als toerist doorgaans echter voldoende, ook de luchthaven Warschau Chopin Airport valt nog in deze zone.

2. Periodetickets

Als u graag meer en onbezorgd wilt reizen gedurende een bepaalde periode kunt u gebruikmaken van speciale tickets. Zo koopt u voor 15 PLN een ticket waarmee u 24 uur onbeperkt kan reizen in zone 1, voor 26 PLN reist u 24 uur onbeperkt in beide zones. In de meeste gevallen zal één zone volstaan. Speciaal voor toeristen die een weekendje Warschau doen zijn er weekendtickets. Deze zijn geldig van vrijdagavond 19.00 tot maandagochtend 08.00 en kosten slechts 24 PLN, overigens standaard geldig in beide zones. Voor elk van bovenstaande tickets bestaat een korting van 50%, zie onder voor wie daarvoor in aanmerking komen.

Mocht u samen met iemand of zelfs in een kleine groep reizen, dan kunt u veel geld besparen op het weekendticket. U koopt namelijk een groepsweekendticket voor maximaal vijf personen voor 40 PLN. Dit is dus al goedkoper dan twee normale weekendtickets! Hierbij is er verder geen kortingstarief van toepassing.

Vanaf een verblijf (en OV-gebruik) van ten minste acht dagen loont het om een ticket voor 30 dagen te kopen in plaats van een 24-uursticket. De 30-dagenkaart kost namelijk 110 PLN voor zone 1 (210 PLN voor beide zones). Ook hier is een 50% kortingstarief van toepassing (zie onder). Voor deze tickets dient u echter wel een Warsaw City Card aan te schaffen. Deze krijgt u de eerste keer gratis bij een ZTM service center, bijvoorbeeld Warschau Airport of op de grotere metrostations. Hiervoor dient u wel een pasfoto (3,5 x 4,5) mee te brengen. Het kan daarom makkelijker zijn de kaart online te bestellen via de website van ZTM voorafgaand aan uw bezoek aan Warschau. U kunt dan gewoon een foto van uw computer uploaden en u haalt uw Warsaw City Card te zijner tijd op bij een service center. Voor een verblijf van 90 dagen betaalt u tot slot 280 PLN voor zone 1 (536 PLN voor beide zones). Ook hiervoor is logischerwijs de Warsaw City Card benodigd.

3. Gratis of gereduceerd tarief

Kinderen reizen gratis tot en met de 30e september van het jaar waarin ze 7 worden, senioren vanaf 70 jaar reizen eveneens gratis. Op 22 september, de autovrije dag in Polen, reist iedereen gratis. Een klein weetje, eenieder die in een voertuig van het OV in Warschau is geboren, reist zijn hele leven gratis in deze stad.

Het gereduceerde tarief van 50% geldt voor:

  • Kinderen vanaf 1 oktober in het jaar dat ze 7 worden tot en met 16 jaar;
  • Studenten onder de 26 jaar indien zij beschikken over een geldige studentenkaart (ISIC);
  • PhD-studenten onder de 35 jaar indien zij beschikken over een geldige kaart om dit aan te tonen;
  • Gepensioneerden onder de 70 jaar.

Tot slot reizen gehandicapten jonger dan 25 jaar ook gratis en met 50% korting vanaf hun 26e levensjaar. Het meenemen van bagage en kleine huisdieren is gratis.

4. Warsaw Pass

Net als bijna elke andere Europese stad heeft ook Warschau een kaart speciaal voor toeristen die u gratis toegang, dan wel korting, geeft voor toeristische hoogtepunten. Deze kaart verschaft ook gratis toegang tot de welbekende hop-on hop-off bussen, maar niet tot het reguliere openbaar vervoer. De passes zijn verkrijgbaar vanaf 119 PLN voor 24 uur (16 jaar en ouder). Wanneer het u te doen is om u snel voort te bewegen in de stad is dit dus zeker niet de goedkoopste optie.