Meer dan 1 miljoen bezoekers
per jaar

Goed voorbereid, bij vertrek en aankomst!

Toon alle vliegvelden

Onder andere informatie over:

Verbergen Zoek vliegveld

De beroemde Franse hoofdstad trekt jaarlijks miljoenen toeristen. De Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, de Notre Dame, de Basilique du Sacré-Coeur en het Louvre zijn enkele bekende hoogtepunten. De stad beslaat een groot oppervlak, zelfs het toeristische gedeelte. Waar in veel andere steden lopen soms ook nog wel een optie is, is het in Parijs beter verstandiger om gebruik te maken van het openbaar vervoer. De metro van Parijs rijdt zeer frequent en is een ideaal vervoersmiddel.

Er zijn diverse tickets die u kunt gebruiken, afhankelijk van de duur en de aard van uw verblijf in Parijs. Het ticketsysteem is overzichtelijk, ondanks het uitgebreide vervoerssysteem van metro’s, bussen, trams en RER treinen. Tickets zijn verkrijgbaar bij de vele ticketmachines in de stad (haltes en stations), de grotere stations hebben tevens een bemand loket. Online kunt u tickets kopen via de officiële website van RATP, het openbaar vervoersbedrijf van Parijs.

1. Losse tickets

Voor een enkele reis betaalt u € 1,90. Het zogenaamde t+ ticket is te gebruiken op elk transportmiddel in Parijs, te weten metro’s, RER treinen (alleen zone 1), bussen (m.u.v. bus 299, bus 350, bus 351, Orlybus en Roissybus), trams en de kabeltrein Funiculaire de Montmartre. Overstappen op de volgende manieren is toegestaan: metro/metro, metro/RER, RER/RER, bus/bus, bus/tram, tram/tram. Met een t+ ticket zijn de volgende verbindingen niet mogelijk: metro/bus, metro/tram, RER/bus, RER/tram. In dat geval moet u twee vervoersbewijzen kopen.

Een t+ ticket wordt ook in sets van tien (carnet) verkocht bij ticketdesks en ticketautomaten. Daarvoor betaalt u € 14,50, oftewel € 1,45 per stuk. Voor kinderen van 4 t/m 9 jaar zijn er ook sets van tien (carnet) te koop ter waarde van € 7,25. Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis. Als u met de forensentrein RER buiten het centrum van Parijs (zone 1) wilt reizen, dan heeft u niet voldoende aan een t+ ticket. In plaats daarvan moet u een ‘Billet Origine-Destination’ kopen, dit is bijvoorbeeld nodig voor de rit tussen het stadscentrum en Parijs Charles de Gaulle Airport (zones 1-5).

2. Periodetickets

Wanneer u meer dan incidenteel reist, zou u de aanschaf van periodetickets kunnen overwegen. Allereerst is er de dagkaart (Ticket Mobilis). Het tarief hiervoor verschilt op basis van het zonebereik, maar doorgaans is het goedkoopste ticket voldoende (zones 1-2), het Stade de France is bijvoorbeeld een uitzondering (zone 3). Deze dagkaart kost € 7,30. De prijs loopt op tot maximaal € 17,30 (zones 1-5), maar dit tarief is voor toeristisch gebruik overbodig. In dat geval zijn wel Château Fontainebleau en Disneyland Parijs gratis te bereiken met het OV.

Wanneer u met kinderen reist en/of enkele van de geselecteerde betaalde toeristische attracties verwacht te bezoeken, is de Paris Visite kaart een goede optie. Deze toeristenkaart is goedkoper dan vergelijkbare kaarten in andere Europese steden. Bovendien biedt Paris Visite kaarten aan met een langere geldigheidsduur en hoeft u dus niet elke dag een nieuwe dagkaart aan te schaffen. De prijzen vindt u in de tabel.

Periode Volwassenen Kinderen (t/m 9 jaar)
1 dag € 11,65 € 5,80
2 dagen € 18,95 € 9,45
3 dagen € 25,85 € 12,90
5 dagen € 37,25 € 18,60

* Deze tickets zijn geldig in de zones 1-3.

3. Weekend ticket voor jongeren

Bent u jonger dan 26 jaar en een weekend in Parijs, dan kunt u gebruikmaken van extra goedkope dagkaarten. Dit ticket heeft de naam Ticket Jeunes Week-end en is geldig op een zaterdag, een zondag of een feestdag. De prijs voor een dag is slechts € 4,00 (zones 1-3, doorgaans ruim voldoende).