Meer dan 1 miljoen bezoekers
per jaar

Goed voorbereid, bij vertrek en aankomst!

Toon alle vliegvelden

Onder andere informatie over:

Verbergen Zoek vliegveld

De beroemde Franse hoofdstad trekt jaarlijks miljoenen toeristen. De Eiffeltoren, de Notre Dame, het Louvre en het paleis van Versailles zijn enkele bekende hoogtepunten. De stad beslaat een groot oppervlak, zelfs het toeristische gedeelte. Waar in veel andere steden lopen soms ook nog wel een optie is, verdient het in Parijs toch zeker de voorkeur gebruik te maken van het openbaar vervoer. De metro, een beroemdheid op zich, dient de stad op uitstekende wijze.

Er zijn diverse tickets die u kunt gebruiken, afhankelijk van de duur en de aard van uw verblijf in Parijs. Ondanks het uitgebreide vervoerssysteem is het kaartjessysteem relatief overzichtelijk. Tickets zijn verkrijgbaar bij de vele ticketmachines in de stad (op haltes en stations), de grotere stations hebben tevens een bemand loket. Online uw ticket kopen is ook mogelijk, maar let wel op waar u deze tickets koopt. Sommige websites hanteren een hoger tarief dan de RATP, het openbaar vervoersbedrijf van Parijs.

1. Losse tickets

Voor een enkele reis betaalt u € 1,90 (zones 1-2). Het zogenaamde ticket t+, is te gebruiken op elk transportmiddel, geldig voor anderhalf uur en ook te gebruiken voor de Funiculaire de Montmartre (een kabeltreintje dat o.a. de Basilique du Sacré-Coeur eenvoudig bereikbaar maakt). Overstappen is ook mogelijk, maar alleen op hetzelfde vervoersmiddel (metro + metro bijvoorbeeld), metro + RER of bus + tram. Wanneer u bijvoorbeeld van de metro en de bus gebruik wenst te maken, dient u twee losse tickets aan te schaffen.

Een ticket t+ wordt ook in sets van tien (carnet) verkocht. Daarvoor betaalt u € 14,50, oftewel € 1,45 per stuk. Bij deze set is bovendien een kinderkorting van toepassing voor kinderen t/m 9 jaar. Zij betalen slechts € 7,25 voor tien tickets. Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis. Wanneer u richting de buitenwijken reist, kan het voorkomen dat u twee T+ tickets nodig heeft. Dit ligt als toerist echter niet voor de hand, maar bijvoorbeeld het Stade de France (zone 3) ligt wel buiten het bereik van een T+ ticket (zones 1-2).

2. Periodetickets

Wanneer u meer dan incidenteel reist, zou u de aanschaf van periodetickets kunnen overwegen. Allereerst is er de dagkaart (Ticket Mobilis). Het tarief hiervoor verschilt op basis van het zonebereik, maar doorgaans is het goedkoopste ticket voldoende (zones 1-2), het Stade de France is bijvoorbeeld een uitzondering (zone 3). Deze dagkaart kost € 7,30. De prijs loopt op tot maximaal € 17,30 (zones 1-5), maar dit tarief is voor toeristisch gebruik overbodig. In dat geval zijn wel Château Fontainebleau en Disneyland Parijs gratis te bereiken met het OV.

Wanneer u met kinderen reist en/of enkele van de geselecteerde betaalde toeristische attracties verwacht te bezoeken, is de Paris Visite kaart een goede optie. Deze toeristenkaart is goedkoper dan vergelijkbare kaarten in andere Europese steden. Bovendien biedt Paris Visite kaarten aan met een langere geldigheidsduur en hoeft u dus niet elke dag een nieuwe dagkaart aan te schaffen. De prijzen vindt u in de tabel.

Periode Volwassenen Kinderen (t/m 9 jaar)
1 dag € 11,65 € 5,80
2 dagen € 18,95 € 9,45
3 dagen € 25,85 € 12,90
5 dagen € 37,25 € 18,60

* Deze tickets zijn geldig in de zones 1-3.

3. Weekend ticket voor jongeren

Bent u jonger dan 26 jaar en een weekend in Parijs, dan kunt u gebruikmaken van extra goedkope dagkaarten. Dit ticket heeft de naam Ticket Jeunes Week-end en is geldig op een zaterdag, een zondag of een feestdag. De prijs voor een dag is slechts € 4,00 (zones 1-3, doorgaans ruim voldoende).