Meer dan 1 miljoen bezoekers
per jaar

Goed voorbereid, bij vertrek en aankomst!

Toon alle vliegvelden

Onder andere informatie over:

Verbergen Zoek vliegveld

Istanbul is een prachtige stad op de grens van Europa en Azië waar zo veel te doen is dat u niet genoeg heeft aan enkele dagen. Met 17 miljoen inwoners is Istanbul de grootste stad van Turkije, maar niet de hoofdstad, dat is namelijk Ankara. Het openbaar vervoer in Istanbul is omvangrijk, vooral bestaande uit metro’s, trams en bussen. Het centrum of midden van Istanbul bestaat uit vier stadsdelen, namelijk Beyoğlu (o.a. Taksim en Karaköy/Galata), Fatih (o.a. Sultanahmet en Eminönü) ten westen van de Bosporus en Üsküdar, Kadıköy ten oosten van de Bosporus. De meeste bezienswaardigheden vindt u in het Europese deel, o.a. Hagia Sophia en de winkelstraat İstiklal Caddesi, de levensader van de stad. Beyoğlu en Fatih worden van elkaar gescheiden door het water de Gouden Hoorn of Golden Horn. U komt lopend van de ene naar de andere kant via de bruggen Galata Bridge, Golden Horn Metro Bridge en Atatürk Bridge.

Check alle handige info over de grootste vliegvelden van Turkije: Istanbul New Airport en Istanbul Sabiha Gökcen Airport.

Openbaar vervoer Istanbul

Het openbaar vervoer in de grootste stad van Turkije bestaat uit acht verschillende vervoersmiddelen:

 • Een zeer uitgebreid busnetwerk (o.a. Metrobus en Dolmuş)
 • Meerdere ferry diensten
 • Zes metrolijnen (M1, M2, M3, M4, M5 en M6)
 • Vier tramlijnen (T1, T2, T3 en T4)
 • Twee funiculars (Tünel en Kabataş-Taksim)
 • Twee kabelbanen (Teleferik)
 • Marmaray
 • Havaray

Istanbul ligt op de grens van twee werelddelen (Europa en Azië) en is een zeer uitgestrekte stad, overstappen is meestal noodzakelijk om van A naar B te reizen. Istanbul investeert de laatste jaren veel geld in infrastructuur, Istanbul New Airport en Marmaray zijn twee goede en ambitieuze voorbeelden.

Bus in Istanbul

Er bestaan ontzettend veel buslijnen in Istanbul, alleen al van en naar beide vliegvelden van de stad Istanbul New Airport en Istanbul Sabiha Gökcen Airport. Het is onmogelijk om een up-to-date lijst te geven van alle bus services in de stad. De belangrijkste route moet echter worden benoemd, namelijk Metrobus. Dit is een snelle manier van reizen per bus, mede mogelijk gemaakt door busbanen die alleen door Metrobus worden gebruikt. Op  het traject van 50 kilometer rijden meerdere bus services van Metrobus. In totaal zijn er 45 bushaltes, drukke haltes zijn onder andere Zeytinburnu en Topkapi. In Istanbul maken ook de minibussen genaamd Dolmuş onderdeel uit van het openbaar vervoer.

Otogar busstation

Het grote centrale busstation van Istanbul heet Otogar (Main Bus Terminal, Esenler Coach Terminal). Wilt u met de bus van of naar Istanbul reizen, dan is de kans groot dat uw reis begint of eindigt op Otogar. Het busstation van Istanbul is een van de grootste in de wereld, niet modern, maar wel efficient. Heel veel busmaatschappijen hebben een kantoor op het busstation, hier kunt u tickets kopen. Vanaf Otogar is het centrum van de stad bereikbaar met de metro, het metrostation bevindt zich midden in het busstation. U kunt met M1A en M1B naar Yenikpai reizen en daar overstappen op metro M2 naar bijvoorbeeld Şişhane en Taksim.

Ferry in Istanbul

De ferry of veerboot is de leukste manier van reizen in Istanbul. Belangrijkste opstapplaatsen zijn Eminönü, Karakoy en Kabataş (gesloten tot 2020) in het Europese deel en Kadıköy en Üsküdar in het Aziatische deel. Met een Istanbulkart betaalt u 3 TL per persoon om van de ene naar de andere kant te reizen, bekijk de Ferry Lines prijzen Istanbul. U bent 10 tot 15 minuren onderweg van Eminönü naar Kadıköy, dit is de populairste route bij reizigers met een prachtig uitzicht op de stad.

Metro in Istanbul

Momenteel kunt u met zes verschillende metrolijnen door de stad reizen, namelijk M1, M2, M3 en M6 in het Europese deel, M4 en M5 in het Aziatische deel. Een ticket voor de metro kost 2,60 TL als u gebruikmaakt van de Istanbulkart. Op het moment van schrijven zijn metrolijnen M7, M8, M9 en M11 nog in aanbouw en worden M3 en M4 verlengd. In 2020 zijn beide luchthavens van Istanbul bereikbaar met de metro, Istanbul New Airport via metro M11 en Istanbul Sabiha Gökcen Airport via metro M4. De populairste metroverbinding voor toeristen is M2, bekende metrostations zijn Taksim en Şişhane.

 • M1 Yenikapi – Atatürk Airport (M1A) / Kirazli (M1B)
 • M2 Yenikapi – Haciosman
 • M3 Kirazli – Olimpiyat / Başakşehir – MetroKent
 • M6 Levent – Boğaziçi Üniversitesi
 • M4 Kadıköy – Tavşantepe
 • M5 Üsküdar – Çekmeköy

Tram in Istanbul

In Istanbul kunt u zich verplaatsen via vier verschillende tramlijnen, waarvan twee modern en twee “nostalgisch”. Tram lijn 1 rijdt tussen Bağcılar en Kabataş en is het meest gebruikte openbaar vervoer bij toeristen, het verbindt de districten Beyoğlu (o.a. Taksim en Karaköy/Galata) en Fatih (o.a. Sultanahmet en Eminönü) met elkaar. Alle dagen van de week tussen 06.00 uur en 00.00 uur rijdt iedere 5 a 10 minuten een tram in beide richtingen. De bekendste tramhalte van tram T1 is Sultanahamet dicht bij Hagia Sophia en de Blauwe Moskee (Sultan Ahmet Camii).

Tram lijn 4 rijdt tussen Topkapı en Mescid-i Selam. De twee oudere trams in Istanbul zijn Taksim-Tünel Nostalgia Tramway T2 en Kadıköy-Moda Nostalgia Tramway T3. Het is een leuke belevenis om op een van de beide trams mee te rijden, de tramverbinding Taksim-Tünel is 1 mijl lang en rijdt door de winkelstraat İstiklal Caddesi. Als u in het bezit bent van een Istanbulkart is de prijs is 2,60 TL voor een enkele reis.

Funiculars

Het district Beyoğlu is in een vierkant met elkaar verbonden door twee funiculars, namelijk Tünel F2 en Kabataş-Taksim F1. De eerste verbindt tramhalte Karaköy met metrostation Şişhane, de tweede tramhalte Kabataş met metrostation Taksim. Karaköy en Kabataş liggen aan het water en relatief laag, de funiculars besparen u een steile wandeling omhoog. Beide funiculars behoren tot het openbaar vervoer van Istanbul en kunt u gebruiken met een Istanbulkart (2,60 TL). Vooral Tünel, tunnel in het Nederlands, is de moeite waard. De op een na oudste metroverbinding in de wereld is een populair vervoersmiddel en tegelijkertijd toeristische attractie.

Kabelbanen

Reizen met de tram, ferry en funicular is een belevenis op zich, dit geldt ook voor de twee kabelbanen van Istanbul. De opties zijn Maçka-Taşkışla Teleferik TF1 en Eyüp – Pierre Loti Teleferik TF2. De kabelbaan tussen Eyüp en Pierre Loti Tepesi is populair, vanwege het prachtige uitzicht vanaf de berg. Betalen voor tickets is mogelijk met de Istanbulkart.

Marmaray

Marmaray is een onderzeese spoortunnel, geopend op 29 oktober 2013. Het is de snelste reismogelijkheid tussen het Europese en Aziatische deel van Istanbul en bestond tot 12 maart 2019 uit vijf stations, te weten Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar en Ayrılık Çeşmesi (Kadıköy). Nu is het mogelijk om op alle 43 stations tussen Halkalı en Gebze gebruik te maken van deze ultramoderne spoorverbinding. Wilt u reizen met de Marmaray, dan moet u in het bezit zijn van een Istanbulkart, de prijs is 2,70 TL (1 tot 7 stations), 3,25 TL (8 tot 14 stations), 3,80 TL (15 tot 21 stations), 4,40 TL (22 – 28 stations), 5,20 TL (29 tot 35 stations) of 5,70 TL (36 tot 43 stations). De reistijd tussen Halkalı in Europa en Gebze in Azië is 115 minuten. Tussen Sirkeci en Üsküdar onder de Bosporus door bent u maar 5 minuten onderweg.

Bron: website Marmaray

Havaray

Vanaf metrostation Seyrantepe bereikt u het winkelcentrum Vadistanbul AVM met de Vadistanbul Skyrail F3, ook bekend als Vadi İstanbul – Seyrantepe funicular line. Treinen rijden iedere 7 minuten tussen 08.00 uur en 22.00 uur. Deze reismogelijkheid werd geopend op 29 oktober 2017 en lijkt door de viaduct waarover de treinen rijden op een monorail, maar dat is het officieel niet.

Trein in Istanbul

In Istanbul wordt veel minder gebruikt gemaakt van de trein. De stad telt slechts twee grote treinstations, namelijk Sirkeci Garı in het Europese deel en Haydarpaşa Garı in het Aziatische deel. Beide stations bevinden zich in prachtige gebouwen, maar bieden maar weinig verbindingen. Het zijn plekken met een grote historische waarde en daarom een bezoek meer dan waard.

Tickets openbaar vervoer Istanbul

Voor reizen met het openbaar vervoer in Istanbul heeft u twee mogelijkheden, u koopt een Kullan-At Billet voor een of meerdere ritten of u gebruikt een Istanbulkart, te koop voor 6 TL. Welk vervoersbewijs het beste bij u past is vooral afhankelijk van de duur van uw verblijf. Bent u van plan om vaker gebruik te maken van het OV in Istanbul, dan is de Istanbulkart een logische en bovendien goedkope keuze.

1. Kullan-At Billet (disposable ticket)

Bij de gele biletmatik automaten kunt u een 1 Pass Card kopen voor één rit met het openbaar vervoer in Istanbul, de prijs is 5 TL. Het maakt niet uit hoe ver u reist, overstappen is niet toegestaan. Enkele tickets (BirGeç, 5 TL) zijn relatief duur, een Kullan-At Billet voor meerdere ritten is goedkoper. U kunt bij de ticketmachines ook een 2 Pass Card (İkiGeç, 8 TL), 3 Pass Card (ÜçGeç, 11 TL), 5 Pass Card (BeşGeç, 17 TL) en 10 Pass Card (OnGeç, 32 TL) aanschaffen. Een 10-rittenkaart kost omgerekend 3,20 TL per rit en is dus een stuk voordeliger dan losse 1 Pass Card tickets. Een Kullan-At Billet is niet persoonsgebonden en kunt u gebruiken met meerdere personen. De kaartjes kunt u na gebruik niet opnieuw opladen (disposable ticket).

2. Istanbulkart (like the locals do)

Een Istanbulkart is een plastic kaart die u kunt opladen met geld, een debetkaart vergelijkbaar met de OV-chipkaart in Nederland. Op de vliegvelden van Istanbul en veel van de bushaltes, metrostations, tramhaltes en veerhavens kunt u een Istanbulkart kopen en opladen. Het vervoersbewijs is voordeliger dan een rittenkaart, omdat de prijs per rit goedkoper is en u korting krijgt als u een overstap maakt. De prijs is een groot voordeel, daarnaast hoeft u niet telkens opnieuw kaartjes te kopen en kunt u direct door de poortjes op het station. Ook de Istanbulkart kan door meerdere mensen worden gebruikt. Een reisgezelschap van bijvoorbeeld zes personen heeft maar een Istanbulkart nodig. Bij vertrek kunt u de Istanbulkart houden voor een volgend bezoek of weggeven.

Istanbulkart prijzen en het gebruik

De prijs voor een Istanbulkart is 6 TL, u kunt er zo veel of weinig geld op zetten als u wilt. Dit is het makkelijkste te regelen bij de kleine gele of grotere blauwe biletmatik automaten, vooral op Istanbul New Airport zijn deze in overvloed aanwezig. Houd er wel rekening mee dat de ticketmachines geen wisselgeld geven, voor 20 TL krijgt u bijvoorbeeld een Istanbulkart met een krediet van 14 TL. De prijs per rit is slechts 2,60 TL, wilt u overstappen dan kost dat 1,85 TL extra. Een Istanbulkart is geldig op alle OV mogelijkheden in Istanbul, dus ook op de ferry’s. Om te reizen met het openbaar vervoer moet u inchecken bij de toegangspoortjes tot het station of de halte, uitchecken na een rit is niet nodig.

Kinderen t/m 5 jaar reizen gratis

In Istanbul mogen kinderen tot 6 jaar gratis reizen met het openbaar vervoer. Vanaf 6 jaar moet iedere reiziger in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs, bijvoorbeeld een Istanbulkart.

Vergelijk taxi tarieven

Taxi Tender. Your ride, our drive

Vliegveld

Bestemming

Datum