Meer dan 1 miljoen bezoekers
per jaar

Goed voorbereid, bij vertrek en aankomst!

Toon alle vliegvelden

Onder andere informatie over:

Verbergen Zoek vliegveld

De tweede stad van Noorwegen aan de westkust van het land heeft een klein en overzichtelijk centrum. De afstand van het treinstation aan de ene kant naar Bryggen (de kade) aan de andere kant is te voet ook goed te doen. Hanzekade Bryggen staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer u een of enkele van de zeven omringende bergen van Bergen op wilt, is een stukje met de bus soms wel noodzakelijk.

Er zijn diverse tickets die u kunt gebruiken afhankelijk van de duur en de aard van uw verblijf in Bergen. Losse tickets zijn verkrijgbaar bij de automaat op elk bus- en tramstation, voor periodetickets etc. dient u eerst een gratis kaart te verkrijgen bij een loket van de Skyss (o.a. bij de stations Bystasjonen en Byparken). Een goed alternatief is het bestellen van tickets via de app Skyss Billett, dit biedt namelijk een korting van 17% op de losse tickets.

Let op: Als u een bepaald ticket op uw Skyss kaart hebt geladen bij de ticketautomaat moet u dit nog ‘ophalen’ bij de automaat in de bus of tram. Scan hiertoe uw kaart en druk links op het pijltje dat naar het zojuist door u aangeschafte ticket wijst.

1. Losse tickets

Voor een enkele reis betaalt u 36 NOK. Met dit ticket reist u maximaal anderhalf uur en niet terug in de richting waar u vandaan kwam. U kunt dit ticket ook aan boord van de bus kopen, dan betaalt u 50 NOK. Op elke bus- en tramhalte staat echter ook een automaat. Wanneer u in het bezit bent van een gratis te verkrijgen Skyss kaart, kunt u ook 10 tickets tegelijkertijd kopen voor 300 NOK, hiermee bespaart u dus 40 NOK.

2. Periodetickets

Wanneer u meer dan incidenteel reist zijn periodetickets al snel voordeliger. Voor 24 uur onbeperkt reizen betaalt u 95 NOK, dit ticket kunt u ook zonder Skyss kaart kopen bij de automaat. Wanneer u langer wilt reizen, dient u eerst een gratis kaart te verkrijgen bij een loket van de Skyss. Vervolgens betaalt u voor 7 dagen 240 NOK en voor 30 dagen 765 NOK. Dit ticket laadt u op uw Skyss kaart bij een automaat en haalt deze vervolgens op in de bus of tram als eerder beschreven. Alle prijzen voor het openbaar vervoer in Bergen kunt u hier bekijken.

3. Jongeren, kinderen en senioren

Voor jongeren van 16 t/m 19 jaar biedt de Skyss een ticket aan dat niet alleen in de stad Bergen geldt, maar in de gehele provincie Hordaland inclusief de meeste bootlijnen en de trein. Dit ticket, standaard 30 dagen geldig, kost slechts 360 NOK en is dus een aanrader, temeer daar de fjordrijke omgeving van Bergen ook zeker het ontdekken waard is. De meeste tickets kennen daarnaast een aangepast tarief voor kinderen en senioren. Een los ticket kost voor beiden slechts 18 NOK en een 24-uursticket 45 NOK. Voor 7 dagen is de prijs 110 NOK voor kinderen en 120 NOK voor senioren. Voor 30 dagen betaalt u voor een kind 360 NOK en voor een oudere 380 NOK. Het betreft hier kinderen in de leeftijd van 4 t/m 15 jaar en ouderen vanaf 67 jaar. Kinderen onder de 4 jaar reizen altijd gratis in Bergen.

4. Zones

De stad Bergen beslaat 2 zones die standaard in het ticket zijn inbegrepen. De Skyss is ook buiten de stad actief en beslaat zodoende een gebied van talloze zones. U zult dit niet nodig hebben voor gebruik in de stad, maar wel als u de wijde omgeving wilt verkennen. Het is in dat geval aan te raden informatie in te winnen bij een Skyss loket, de zones en prijzen hangen sterk af van uw precieze bestemming. Jongeren met het bovengenoemde jongerenticket hoeven zich hier geen zorgen om te maken, voor hen is de gehele provincie inbegrepen.

5. Bergen Card

Een speciale kaart voor toeristen is de Bergen Card, waar naast gratis entree en kortingen voor toeristische hoogtepunten ook gratis openbaar vervoer bij inbegrepen is. De prijzen zijn als volgt:

Tickets Volwassenen Kinderen, 3 t/m 15 jaar Studenten en 67+
24 uur 240 NOK 90 NOK 192 NOK
48 uur 310 NOK 120 NOK 248 NOK
72 uur 380 NOK 150 NOK 304 NOK

De kaart verkrijgt u online of bij het VVV-kantoor (nabij Bryggen).