Meer dan 1 miljoen bezoekers
per jaar

Goed voorbereid, bij vertrek en aankomst!

Toon alle vliegvelden

Onder andere informatie over:

Verbergen Zoek vliegveld

Hieronder vindt u enkele handige reistips die u een handje kunnen helpen tijdens een stedentrip in het buitenland, onderverdeeld in vier categorieën (Voorbereiding, Eten/drinken, Vervoer, Dagelijks leven).

Algemene reistips

– Houd uw eigendommen goed in de gaten
– Vraag om een plattegrond van de stad en insider tips bij uw hotel
– Kijk niet te veel op uw mobiele telefoon, u bent op vakantie
– Wees beleefd
– Maak gebruik van gratis WiFi en niet van uw internet abonnement
– Neem af en toe een beetje rust, u bent op vakantie
– Zorg ervoor dat u de taal een beetje kent
– Probeer eens wat nieuws

Reistips – Voorbereiding

 • Kies het goede weekend om te vliegen – Als u enkele weken of maanden voordat u wilt vliegen de (toerisme) website van de stad bezoekt komt u te weten welke evenementen, festivals, concerten, etc. er gepland staan. Doe dit voordat u uw vliegticket boekt, zo voorkomt u bijvoorbeeld dat u een fantastisch evenement of de festiviteiten rondom een feestdag misloopt. Het kan ook zijn dat u er tijdens de drukte niet wilt zijn, dan kunt u beter een week eerder of later gaan. Het is beter om hier voor de tijd achter te komen en niet pas ter plaatse.
 • Bereid u voor, maar niet te veel – Door het internet is het veel makkelijker geworden om u voor te bereiden op uw stedentrip, hiervoor hoeft u het reisbureau niet meer binnen te lopen. Goed voorbereiden is verstandig, kijk bijvoorbeeld naar de openbaar vervoersmogelijkheden en de locatie van uw hotel ten opzichte van de bezienswaardigheden. Te veel voorbereiden is echter onverstandig, het heeft geen zin om alle dagen vol te plannen. In werkelijkheid lopen de dagen nooit volgens planning, tevens is op deze manier uw stedentrip voorbij voordat u het zich realiseert.
 • Reserveer musea en bezienswaardigheden vanuit huis – Voor steeds meer musea en bezienswaardigheden kunt u van tevoren een online reservering maken. Door dit te doen hoeft u op de dag zelf niet in de rij te staan voor een ticket, daarnaast is een ticket online soms enkele euro’s goedkoper. De mogelijkheid die het internet biedt scheelt u tijd en misschien ook irritatie.

Reistips – Eten/drinken

 • Ontbijt buiten het hotel – Soms is het ontbijt bij de hotelprijs inbegrepen, vaak is dat niet het geval en betaalt u per persoon € 10 a € 20 om gebruik te kunnen maken van het ontbijtbuffet. Voor veel minder geld kunt u ook ontbijten bij de lokale bakker of koffiebar, u maakt bovendien kennis met de plaatselijke lekkernijen en gewoontes.
 • Ga uitgebreid lunchen – In Nederland bestaat de lunch uit een broodje met kaas of hagelslag, dat is niets in vergelijking met andere Europese landen. Tussen de middag kunt u in Duitsland genieten van een ‘Mittagtisch’, vergelijkbaar met een avondmaaltijd maar dan kleiner en voordeliger. In Spanje (almuerzo) en Italië (pranzo) wordt er iedere dag van de week uitgebreid geluncht, vooral op zondag wanneer families en vrienden bij elkaar komen om te eten, drinken en kletsen.
 • Reserveer voor een restaurant – Bent u van plan om een of meerdere keren uit eten te gaan tijdens uw verblijf zorg er dan voor dat u heeft gereserveerd. Als u pas ’s avonds op zoek gaat naar een leuk restaurant dan is er een grote kans dat er geen plaats meer is en u uiteindelijke net als andere toeristen in een 2e of 3e keus restaurant komt te zitten waar het eten van veel mindere kwaliteit is.

Reistips – Vervoer

 • Koop een OV ticket voor meerdere dagen – Meestal duurt een stedentrip langer dan een dag en is het daarom voordeliger om ook een OV ticket te kopen voor meerdere dagen. Reist u met het openbaar vervoer van het vliegveld naar de stad bekijk dan of het mogelijk is om daar al een ticket voor meerdere dagen of bijvoorbeeld een 10 rittenkaart te kopen.
 • Ga lopen als het kan, neem een taxi als het moet – Vaak worden afstanden verkeerd ingeschat. Men kiest ervoor om lopend te gaan maar komt er halverwege achter dat het toch te ver lopen is, of men reist met het openbaar vervoer terwijl lopen sneller en korter was geweest. Kies niet te snel voor de taxi, maar neem er een als de afstand te groot is om te lopen. Bent u met meerdere personen dan valt de prijs vaak mee, onderweg kunt u de taxichauffeur om insider tips vragen.
 • Huur een fiets bij de fietsenzaak – In veel steden kunt u tegenwoordig gebruikmaken van stadsfietsen die u op bepaalde plekken kunt huren, meenemen en stallen. Dit klinkt leuk, maar voor een paar euro meer per dag kunt u ook een fiets huren bij de lokale fietsenzaak en heeft u veel meer vrijheid. U hoeft zich geen zorgen te maken over de tijd en kan uw huurfiets neerzetten waar u wilt.

Reistips – Dagelijks leven

 • Koop een krant – In het buitenland kunt u op bijna elke hoek van de straat een krant kopen. Wij raden u aan om er eens een te kopen, zelfs als u de taal niet spreekt kan het een goede informatiebron zijn. Het is zonde als er zich iets heeft afgespeeld in de stad waar u niets van weet of dat er wat staat te gebeuren waar u achteraf gezien bij had willen zijn. Een krant brengt u voor een paar centen op de hoogte.
 • Ga eens naar de supermarkt – De supermarkt is een goede afspiegeling van een land, goed voorbeeld zijn de Zuid-Europese supermarkten waar veel meer verse etenswaren te koop zijn dan hier. Het zal u ook opvallen dat buitenlandse supermarkten bijna altijd duurder zijn dan de Nederlandse supermarkt. Neem niet alleen een kijkje maar koop ook wat lekkers te eten en drinken om mee te nemen naar een mooi plein of park, soms net zo leuk als een terrasje pikken.
 • Doe iets wat u thuis ook doet – Het klinkt raar maar soms kunt u niet beter kennis maken met een stad of land dan door iets te doen wat u thuis ook doet. Ga in de de ochtend bijvoorbeeld eens naar een kerkdienst of een paar baantjes zwemmen in het zwembad. In de avond is het erg leuk om tussen de ‘locals’ te zitten, kijkend naar de nieuwste film (bioscoop) of de lokale voetbalclub (stadion).