Meer dan 1 miljoen bezoekers
per jaar

Goed voorbereid, bij vertrek en aankomst!

Toon alle vliegvelden

Onder andere informatie over:

Verbergen Zoek vliegveld

Veel Europese steden hebben een kaart (contactless smart cards / public transport smart cards / travel cards) die u kunt gebruiken om te reizen voor het openbaar vervoer… Nederland, België en Denemarken hebben een kaart voor het hele land. Voor reizigers die veel gebruik willen maken van het openbaar vervoer in deze landen is de aankoop van een OV-chipkaart, MOBIB kaart of Rejsekort een aanrader. Waar u ze kunt kopen, wat ze kosten, hoe u ze kunt gebruiken en meer leest u hier. Overigens zijn de OV-chipkaart, MOBIB kaart en Rejsekort geen tickets, maar dragers van vervoersbewijzen.

OV-chipkaart, Nederland

De OV-chipkaart kunt u gebruiken op alle vervoersmiddelen van het openbaar vervoer in Nederland. U moet altijd inchecken aan het begin van uw reis en uitchecken op het eind van uw reis. Als u tijdens u reis veranderd van vervoerder oftewel overstapt, dan moet u uitchecken en weer inchecken bij de andere vervoerder. Het basistarief betaalt u alleen bij het begin van uw reis, na overstappen worden alleen nog de kilometers/afstand in rekening gebracht. Bij het overstappen van trein naar bus, tram of metro of andersom moet u twee keer het basistarief betalen.

OV-chipkaart kopen op Nederlandse vliegvelden:
Amsterdam Airport Schiphol, bij de NS ticketautomaten op Schiphol Plaza.
Eindhoven Airport, bij de AKO shop in de terminal.

Welke OV-chipkaarten bestaan er?
Persoonlijke OV-chipkaart en Anonieme OV-chipkaart.

Kunt u een OV-chipkaart delen met anderen?
Ja, maar alleen de Anonieme OV-chipkaart en niet tegelijkertijd.

Wat kost een OV-chipkaart?
De prijs is € 7,50.

Wat zijn de voordelen van een OV-chipkaart?
U kunt reizen met korting en u hoeft niet meer in de rij te staan voor losse kaartjes.

Persoonlijke OV-chipkaart Anonieme OV-chipkaart
Verkoopprijs € 7,50 Verkoopadviesprijs € 7,50
Geschikt voor abonnementen en leeftijdskorting Te gebruiken door meerdere mensen (niet tegelijkertijd)
Saldo automatisch op te laden Te koop op stations bij balies van vervoerders, OVshop.nl en meer
Online overzicht van gemaakte reizen en kosten Online overzicht van gemaakte reizen en kosten
5 jaar geldig 5 jaar geldig vanaf productiedatum
Blokkeren bij verlies of diefstal Blokkeren bij verlies of diefstal niet mogelijk

* Voor het online aanvragen van een OV-chipkaart heeft u een digitale pasfoto nodig en iDEAL voor het betalen.

MOBIB kaart, België

De MOBIB kaart kunt u gebruiken op bijna alle vervoersmiddelen van het openbaar vervoer in België, met andere woorden de trein in heel België (NMBS) en het openbaar vervoer in Vlaanderen (De Lijn), Wallonië (TEC) en Brussel (STIB-MIVB). U moet inchecken bij elke op- of overstap, uitchecken is niet nodig. Scannen is mogelijk bij het valideertoestel (gele scanner), eenvoudig en verplicht. De MOBIB kaart kunt u gebruiken voor abonnementen van NMBS en De Lijn en biljetten en abonnementen van TEC en STIB-MIVB. De MOBIB-kaart u niet zoals de OV-chipkaart opladen met een geldbedrag om daarmee uw reizen te betalen. Losse tickets voor de trein in België (NMBS) koopt u online of bij de ticketautomaten op de stations. Losse tickets voor het openbaar vervoer in Vlaanderen (De Lijn) koopt u bij de ticketautomaten, bestuurder of online. M-tickets zijn de goedkoopste optie bij De Lijn, te koop via de website en app.

MOBIB kaart kopen op Belgische vliegvelden:
Brussels Airport, op het busstation van het vliegveld (niveau 0), zowel binnen als buiten (platform C)
* Om vanaf Brussels Airport met een MOBIB Basic te kunnen reizen, zijn enkel de tickets Go2City 1 rit (€ 7,00) en Go2City 10 ritten (€ 46,00) geldig.

Welke MOBIB kaarten bestaan er?
MOBIB kaart (persoonlijk) / Carte MOBIB Personnelle en MOBIB Basic kaart (anoniem) / Carte MOBIB Basic. De MOBIB Basic kaart is alleen te koop via TEC en STIB-MIVB en niet te gebruiken voor NMBS en De Lijn.

Kunt u een MOBIB kaart delen met anderen?
Ja, maar alleen de MOBIB Basic kaart. U kunt bijvoorbeeld een Brupass 10 ritten (€ 15) of Brupass XL 10 ritten (€ 20) op de kaart zetten en gebruiken met meerdere personen.

Wat kost een MOBIB kaart?
De prijs is € 5,00, na aankoopdatum is een MOBIB kaar 5 jaar geldig

Wat zijn de voordelen van een MOBIB kaart?
U kunt abonnementen op de kaart laden en het is niet meer nodig om losse kaartjes te kopen.

Wanneer u op het STIB-MIVB netwerk reist, moet u uw vervoerbewijs valideren telkens bij binnenkomst van een metrostation of bij het binnen stappen van een tram of bus (ook bij een overstap). Om te valideren, moet u uw MOBIB kaart scannen bij het rode valideertoestel. Tickets zijn verkrijgbaar bij GO-verkoopautomaten, en verkooppunten BOOTIK, SHOP en KIOSK.

Rejsekort, Denemarken

De Rejsekort kunt u gebruiken op bijna alle vervoersmiddelen van het openbaar vervoer in Denemarken, bijvoorbeeld de trein in Denemarken (DSB) en het openbaar vervoer in Kopenhagen (metro, A-bussen, S-bussen, nachtbussen, S-treinen/S-Tog). U moet inchecken bij elke op- of overstap, uitchecken moet u alleen doen op het einde van uw reis (“check in and out on the blue point”). Als u vergeet om uit te checken wordt automatisch een boete van van uw kaart afgeschreven. De Rejsekort kunt u opladen met geld, vergelijkbaar met de OV-chipkaart in Nederland. Helaas is de Rejsekort Anonymous voor toeristen niet te koop op de vliegvelden in Denemarken. Reizigers die een aantal dagen in Kopenhagen verblijven kunnen beter een City Pass Small of Copenhagen Card op Kopenhagen Airport.

Welke Rejsekort kaarten bestaan er?
Er bestaan meerdere Rejsekort kaarten, de bekendste zijn Rejsekort Personal, Rejsekort Flex en Rejsekort Anonymous.

Kunt u een Resjekort delen met anderen?
Ja, u heeft de mogelijkheid om de kaart te delen met anderen.

Wat kost een Rejsekort kaart?
De Rejsekort Personal is gratis, u betaalt 50 DKK voor de Rejsekort Flex en 80 DKK voor de Rejsekort Anonymous. De Rejsekort Anonymous moet u opladen met minimaal 70 DKK.

Wat zijn de voordelen van een Rejsekort?
U kunt reizen met korting en u hoeft niet meer in de rij te staan voor losse kaartjes. Daarnaast kun u abonnementen op uw kaart laden (“add a commuter area to your card”).

Rejsekort Personal Rejsekort Flex Rejsekort Anonymous
50 DKK 50 DKK 80 DKK
20% korting buiten de spits 20% korting buiten de spits 20% korting buiten de spits
Saldo automatisch op te laden Saldo automatisch op te laden Automatisch opladen niet mogelijk
Online te koop Online te koop Alleen verkrijgbaar bij Rejsekort retailer
Online overzicht van gemaakte reizen en kosten Online overzicht van gemaakte reizen en kosten Geen online inzichten
Blokkeren bij verlies of diefstal Blokkeren bij verlies of diefstal Blokkeren bij verlies of diefstal niet mogelijk
Korting voor jongeren 16 t/m 25 jaar en senioren vanaf 65 jaar Korting voor jongeren 16 t/m 25 jaar en senioren vanaf 65 jaar Geen extra kortingen

Bronnen
OV-chipkaart: https://www.ov-chipkaart.nl/ov-chip-kopen/welke-kaart-past-bij-jou.htm, https://www.ov-chipkaart.nl/zo-werkt-reizen/hoe-werkt-het-reizen/overstappen.htm
MOBIB kaart: https://mobib.be/nl.html, https://www.stib-mivb.be/article.html?_guid=d02c7fb6-3e9c-3810-248e-eec4ee5ebc8c&l=nl#contentBodyList1
Rejsekort: https://www.rejsekort.dk/en/Bestil, https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/planning/tickets-prices