Slachtoffers SLM-ramp herdacht
ENSCHEDE, 9 JUNI 2014. Zaterdag was het precies 25 jaar geleden dat de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis plaatsvond. In de hoofdsteden van Suriname en Nederland is deze tragische gebeurtenis dit weekend herdacht. Zaterdagavond werden kransen gelegd bij het monument op het ‘s-Gravesandeplein in Amsterdam-Oost, dit gebeurde ook bij het herinneringsmonument in Paramaribo. In totaal kwamen 176 van de 187 inzittenden om het leven, de 9 bemanningsleden van het vliegtuig en 167 passagiers. De vliegtuigramp is vooral bekend onder de naam SLM-ramp, omdat het een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij betrof.
Op 7 juni 1989 stortte een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij neer bij het dorp Zanderij, in de buurt van Johan Adolf Pengel International Airport. Op dit vliegveld had het vliegtuig die dag moeten landen om vier uur ’s nachts, zover kwam het nooit. Door de dichte mist brak de gezagvoerder drie landingspogingen af, bij de vierde poging ging het mis. Het vliegtuig vloog te laag en raakte daardoor de toppen van enkele bomen, met als gevolg dat het toestel om de lengteas draaide en om 04.27 uur ondersteboven neerstortte. De bemanning en 167 passagiers overleefden de ramp niet. Achteraf bleek dat de gezagvoerder verkeerd had gehandeld door te kiezen voor een ILS-landing (Instrument Landing System) terwijl daar geen toestemming voor was verkregen.
Slechts 11 van de 187 inzittenden overleefden de rampvlucht (PY-764), zij raakten wel zwaargewond doordat ze uit het staartstuk werden geslingerd. De meeste slachtoffers waren Surinaamse Nederlanders die een vliegticket hadden geboekt om hun familie weer te zien. Maar extra aandacht was er voor de spelers van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname een voetbaltoernooi zou gaan spelen, talentvolle voetballers lieten het leven. Ter nagedachtenis aan de ramp zijn er herinneringsmonumenten geplaatst in Amsterdam en Paramaribo, waar zaterdag onder grote belangstelling de slachtoffers werden herdacht. Op TV werd ook stilgestaan bij de SLM-ramp. Afgelopen zaterdag werd de documentaire Wrakstukken van Maurice Lede uitgezonden, ter herinnering aan de vliegtuigramp.
Geplaatst op: