Olieprijs daalt, vliegticketprijzen blijven gelijk
ENSCHEDE, 8 DECEMBER 2014. De prijs van ruwe olie en vliegtuigbrandstof is gedaald, maar de consument merkt er helemaal niets van. Tot deze conclusie komt brancheorganisatie ANVR, volgens voorzitter Frank Oostdam is er sprake van misbruik van brandstoftoeslagen. De ANVR wil het dilemma aankaarten bij de eerstvolgende afspraken met luchtvaartmaatschappijen om zodoende meer transparantie te krijgen. KLM heeft al laten weten dat een dalende olieprijs niet betekent dat de kosten voor brandstof meteen zakken. Airlines betalen hun brandstof ongeveer een jaar vooruit om minder afhankelijk te zijn van prijsschommelingen.
Olieprijzen onderuit
In de laatste maanden zijn de wereldwijde olieprijzen flink onderuit gegaan. Het besluit van OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) om de productie van 30 miljoen vaten per dag onveranderd te houden heeft deze trend versterkt. Het kartel van olieproducerende landen had kunnen besluiten om de productie terug te schroeven, waardoor de prijs weer zou stijgen. Dit is niet gebeurd, omdat de grootste olieproducent ter wereld (Saoedi-Arabië) het voorstel niet wilde steunen. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2010 zakte de prijs van Amerikaanse olie onder de 65 dollar per vat en de prijs van Brentolie onder de 70 dollar per vat.
Luchtvaartindustrie profiteert
De kerosineprijs is in heel 2014 bijna 30% gedaald, dit blijkt uit cijfers van de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Kerosine is de brandstof voor vliegtuigen en goed voor ongeveer een derde van de totale operationele kosten van een vlucht. De prijsdaling heeft dus positieve gevolgen voor de luchtvaartindustrie. Luchtvaartmaatschappijen geven miljoenen minder uit aan brandstof. Een logisch gevolg zou zijn dat vliegticket prijzen dalen, maar dit wordt volgens kenners pas een jaar nadat de dalende trend is ingezet zichtbaar. Dat zou moeten betekenen dat vliegen de komende zomer goedkoper zal worden.
Bron afbeelding: IATA