“Geen spijt van Fusie met Air France”
ENSCHEDE, 3 NOVEMBER 2014. Deze uitspraak werd afgelopen vrijdag gedaan door CEO Pieter Elbers tijdens een webcast voor personeelsleden. Volgens de nieuwe KLM-topman is de fusie juist een goede zet geweest en geven de recente negatieve verhalen in de media geen goed beeld van de situatie binnen Air-France KLM. De grote staking bij Air France, het vertrek van Camiel Eurlings en de massaontslagen waar verschillende media over berichtten zorgden voor veel onrust binnen de organisatie. KLM-topman Pieter Elbers heeft tijdens de sessie KLM-medewerkers gerust proberen te stellen, maar vertelde ook dat het ‘Keeping the family together’ programma onder druk staat.
Staking Air France
Vorige week werden de kwartaalcijfers bekend gemaakt van het moederbedrijf Air France-KLM, daaruit blijkt dat KLM een zwaar kwartaal achter de rug heeft. De winst van KLM daalde met een kwart en kwam uit op 265 miljoen euro. Door de grote staking van piloten in september leed Air France verlies. De staking heeft Air France-KLM rond de 330 miljoen euro gekost. Air France-KLM maakte nog wel winst (111 miljoen euro), maar de winst was een stuk lager dan dezelfde periode vorig jaar (372 miljoen euro). Het derde kwartaal is normaal gesproken het meest winstgevende kwartaal voor luchtvaartmaatschappijen, de daling van de winst is dus een fikse tegenvaller.
Keeping the family together
In 2009 werd het programma ‘Keeping the family together’ geïntroduceerd door KLM. Dit unieke sociale beleid is gebaseerd op solidariteit en flexibiliteit en moet gedwongen ontslagen onder de KLM-medewerkers voorkomen. Volgens Pieter Elbers zijn de tijden veranderd en is dit programma niet meer heilig. De recente tegenvallers en de alsmaar groeiende concurrentie in de luchtvaartindustrie liggen daaraan ten grondslag. De concurrentie neemt ieder jaar toe, op korte afstanden moet KLM concurreren met low cost airlines als Ryanair en easyJet, op lange afstanden is er hevige concurrentie uit het Midden-Oosten waar airlines met behulp van overheidsgeld groeien als kool.
Geplaatst op: