Berlijn Brandenburg Airport officieel geopend
ENSCHEDE, 2 NOVEMBER 2020. Het is dan eindelijk zover, na jarenlange vertragingen is het nieuwe vliegveld van Berlijn open voor reizigers. Afgelopen zaterdag 31 oktober was de officiële opening en landden de eerste vliegtuigen van easyJet en Lufthansa. De bouw van Berlijn Brandenburg Airport of BER Airport begon in 2006, het was de bedoeling dat de luchthaven in 2011 officieel zou worden geopend. Deze deadline werd niet gehaald door een verscheidenheid aan fouten en onvoorziene omstandigheden. Negen jaar later dan gepland midden in coronatijden is het er dan toch van gekomen. Berlijn Brandenburg Airport is de vervanger van Berlijn Schönefeld Airport (nu Terminal 5 BER Airport) en Berlijn Tegel Airport (sluiting 8 november 2020), waardoor Berlijn toekomstig nog maar een vliegveld telt.
BER Airport: 3 terminals en 2 landingsbanen
Berlijn Brandenburg Airport Willy Brandt ligt iets ten zuiden van Berlijn Schönefeld Airport. Aanvankelijk was het plan om dit vliegveld te sluiten na opening van BER Airport. Door de groeiende passagiersaantallen afgelopen jaren is echter besloten om het vliegveld open te houden tot 2025. De nieuwe naam van Berlijn Schönefeld Airport is Terminal 5. Terminal 1 en Terminal 2 zijn nieuw en bevinden zich tussen de twee start- en landingsbanen van het vliegveld. Door de coronacrisis bieden Terminal 1 en Terminal 5 momenteel voldoende capaciteit en blijft Terminal 2 dicht tot zeker de zomer van 2021. Terminal 2 is bedoeld voor low cost airlines en werd in slechts twee jaar tijd gebouwd. Op zondag 8 november zal Berlijn Tegel Airport de deuren sluiten en telt Berlijn nog maar een luchthaven.
Capaciteit luchthaven
De capaciteit van het nieuwe vliegveld is 40 miljoen passagiers per jaar, iets meer dan het huidige aantal passagiers van Berlijn Tegel (24,2 miljoen passagiers in 2019) en Berlijn Schönefeld (11,4 miljoen passagiers in 2019) samen. De capaciteit kan nog worden uitgebreid door de bouw van Terminal 3, Terminal 4 en een satelliet terminal. Voor het zover is moet de wereld nog zien af te rekenen met het coronavirus / covid-19, alleen dan kan het vliegveld groeien in aantallen passagiers. Berlijn is de hoofdstad en grootste stad van Duitsland, maar zonder een ‘network carrier’ zoals bijvoorbeeld Amsterdam Airport Schiphol (KLM) en Parijs Charles de Gaulle Airport (Air France). De nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland Lufthansa gebruikt Frankfurt Airport en München Airport als basis.
Bron afbeelding: officiële website Berlijn Brandenburg Airport