Air France-KLM verkoopt CityJet aan Intro Aviation
ENSCHEDE, 31 MAART 2014. In april verandert CityJet van eigenaar, Air France-KLM heeft de verlieslijdende dochtermaatschappij verkocht. Nieuwe eigenaar van de regionale luchtvaartmaatschappij wordt Intro Aviation. Het Duitse bedrijf is een bekende naam in de luchtvaartsector en gespecialiseerd in het herstructureren van luchtvaartmaatschappijen. De verkoop werd al aangekondigd in december vorig jaar, maar is nu definitief beklonken. Hoeveel geld de overname heeft gekost en wat de toekomstplannen zijn met CityJet is niet bekendgemaakt. De Vlaamse vliegtuigmaatschappij VLM Airlines, een 100% dochter van CityJet, wordt ook eigenaar van Intro Aviation.
CityJet is een van oorsprong Ierse luchtvaartmaatschappij die de zakelijke luchthaven Londen City Airport gebruikt als basis, van hieruit wordt er gevlogen naar 13 bestemmingen in Ierland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland en België. Er zijn lijndiensten van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Antwerp Airport naar Londen City Airport. Op Antwerp Airport is CityJet de enige overgebleven commerciële airline. In totaal vliegt CityJet op 19 bestemmingen en vervoert het jaarlijks 2 miljoen passagiers. Enkele routes worden uitgevoerd door personeel van VLM Airlines dat in 2007 werd overgenomen door Air France-KLM en sinds 2009 vliegt onder de naam CityJet. Net als CityJet wordt VLM Airlines komende maand overgenomen door Intro Aviation.
Het is nog niet bekend wat de nieuwe eigenaar uit Duitsland van plan is met CityJet, dat sinds september 2012 in de etalage stond van Air France-KLM. Intro Aviation heeft al 75% van de aandelen van de regionale luchtvaartmaatschappij InterSky uit Oostenrijk in het bezit. Op 4 januari van dit jaar kwamen er in de Duitse media verhalen naar buiten over een samenvoeging van CityJet en InterSky tot een nieuwe regionale airline in Europa. Enkele dagen later werden deze speculaties tegengesproken door Hans Rudolf Wöhrl, mede-eigenaar van Intro Aviation. De verschillende programma’s en organisatiestructuren maken het lastig om tot een fusie te komen. Natuurlijk wordt er wel gekeken naar overeenkomsten tussen de airlines de kostenbesparingen die dat eventueel kan opleveren.
Geplaatst op: